Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) имат между 40 до 50% шанс да преодолят оставащите отбранителни линии на руснаците до края на годината. Това заяви военният експерт Карло Масала в интервю пред вестниците на медийната група Funke, съобщава Die Zeit.

"Да, това е реалистично“, отговори Масала на въпрос дали споделя оценката на американската военна разузнавателна служба.

"Това обаче зависи от редица фактори: как ще реагират руснаците? Имат ли все още достатъчно резерви? Ще продължат ли украинците сравнително умната си операция, след като пробият първите две линии на отбрана? И могат ли да минимизират загубите си?“ От решаващо значение е ВСУ да могат да поддържат темпото на движение на руските части. Ако не успеят, руснаците имат възможност да се окопаят отново.

Преди всичко украинците се нуждаят от доставки на боеприпаси, резервни части и артилерийски системи. В отговор на критиките на украинския президент Володимир Зеленски, че Западът доставя оръжия твърде бавно и по този начин застрашава контраофанзивата, Масала заяви: "Бих поставил въпросителен знак след това изречение. Украйна не може да получи достатъчно оръжия от Запада, защото не са налични. Украйна иска от 500 до 600 танка. Западът не може да ги достави, защото не разполага с тях. Това се отнася например за танковете  Leopard 2A4 на Бундесвера“.