Както Албания, така и Северна Македония проведоха трудни, съществени реформи и и двете страни заслужават да продължат напред по пътя си към присъединяване към Европейския съюз. Това подчертаха от Държавния департамент на САЩ пред Voice of America.

"От решаващо значение е Европейският съюз да се придържа към своите ангажименти, което означава незабавно започване на преговори за присъединяване както с Албания, така и със Северна Македония“, коментира говорител на Държавния департамент на САЩ пред VOA в отговор на въпрос дали САЩ подкрепят разделянето на Албания и РСМ по европейския път, след изявленията на българското правителство, че е готово да даде зелена светлина за Албания, но не и за югозападната ни съседка.

"И Албания, и Северна Македония проведоха трудни, съществени реформи и и двете заслужават да продължат напред по пътя си към присъединяване към ЕС“, подчерта говорител на външнополитическото ведомство във Вашингтон.

VOA попита още дали САЩ планират да наложат санкции на България, ако запази същата позиция на заседанието на Съвета по общи въпроси на ЕС на 14 декември в Брюксел. "Насърчаваме възможно най-скорошно излизане от задънената улица, за да насърчим напредъка по необходимите реформи и икономическото развитие на региона на Западните Балкани. САЩ остават ангажирани с нашите европейски партньори по този въпрос“, се казва в изявлението на Държавния департамент.

Допълва се, че "процесът на разширяване на ЕС насърчава мира, стабилността, демокрацията и просперитета в региона, а ненужните забавяния обезкуражават целия регион“.

Преди няколко дни българското правителство заяви, че няма да отмени ветото върху началото на присъединителните преговори на Северна Македония с ЕС, но е готово да даде зелена светлина на Албания. Освен това от София са категорични, че няма да отстъпят от декларацията на българския парламент от 2019 г., която "между другото отрича съществуването на македонски език“, коментират от редакцията.

Представителят на Държавния департамент за Западните Балкани Габриел Ескобар пътува до Скопие миналия уикенд, където повтори, че американската администрация иска да види Северна Македония възможно най-скоро да започне процеса на преговори с Брюксел.

"Искам да изразя силната подкрепа на тази американска администрация за бързата европейска интеграция на Северна Македония и ние работим с нашите европейски партньори, за да гарантираме, че това ще се случи много бързо. Всички сме съгласни, че Северна Македония е част от Европа, културно, исторически и икономически, и вие трябва да заемете място на масата на ЕС. Ние ще продължим да подкрепяме усилията ви да покажете гъвкавост в процеса на европейска интеграция, както и да продължите процеса на реформи, за да превърнем това в реалност“, каза Ескобар в понеделник след среща с македонски официални лица.

Превод и редакция: Тереза Герова