Русия е поразила цивилен плавателен съд, плаващ под флага на Сейнт Китс и Невис, в Черно море с ракета X-22. Това съобщават от пресслужбата на украинските военноморски сили, предава New Voice.

В съобщението на украинските Военноморски сили се посочва, че "в нощта срещу сряда, 11 септември, в 23:03 ч. местно време (съвпада с българското), в резултат на използването от Русия на крилати ракети, вероятно Х-22, от самолет Ту-22, извън украинския морски коридор и териториалните води на Украйна е бил ударен граждански кораб".

"В резултат на нападението корабът за насипни товари AYA, който е превозвал зърно от украинското пристанище Черноморск за Египет и по това време се е намирал в Черно море, е получил значителни щети", се допълва в изявлението.

"С тези си действия Руската федерация продължава да нарушава законите и обичаите на войната, демонстрира пълно незачитане на международното морско право, по-специално защитата на гражданското корабоплаване, излага на опасност живота и здравето на екипажите на търговските кораби и за пореден път се опитва да попречи на доставката на украинско зърно до страните, които най-много се нуждаят от него", подчертават от ВМС.