Говорителят на ВМС на Украйна капитан Дмитрий Плетенчук предупреди, че въпреки значителните загуби Русия не се отказва от плановете си за десант на брега на Черно море в Одеса, съобщава УНИАН.

"Когато руският диктатор казва: "Да преговаряме“, изхождайки от реалностите на сушата, той по някаква причина не иска да изхожда от реалностите по вода, а те са малко по-различни. Плановете са едно, реалностите – съвсем друго. На първо място такива операции се провеждат самостоятелно – само с подкрепата на сухопътни войски. А сухопътният компонент на нашето направление се задава още в началото на пълномащабно нахлуване“, подчерта Плетенчук в ефира на телемаратона.

Затова сега руснаците не могат да извършат такава операция. Второ, според говорителя на ВМС на Украйна, те не могат да си позволят да се доближат до брега поради опасност.

"Те дори не могат да напуснат Новоросийск, защото веднага ще попаднат под обстрел – това ще бъдат много важни цели за нас“, подчерта Плетенчук.

По думите му в момента Русия държи в Черно море подводница, която може да носи до четири ракети "Калибър“, но най-вероятно тя изпълнява патрулни функции. В Азовско море няма руски кораби – "врагът се страхува от незабавно поражение“, допълни Плетенчук.