Русия е извела рекорден брой кораби, способни да носят ракети "Калибър" в Черно море, това се посочва в съобщение на Военноморските сили на Укррайна, предава Informator.

"В бойна готовност са 16 руски кораба, седем от които са оборудвани с ракети "Калибър" с общ залп от до 48 ракети", се посчва в съобщението на украинските ВМС.

Сутринта на 14 септември в Черно море са засечени 16 руски кораба, от които седем носят ракети "Калибр". 

Като цяло броят на ракетоносците, които руската армия е поставила в бойна готовност в Черно море, е най-големият в последно време. Това са всичките седем кораба, с които тя разполага. Сред тях има както подводници, така и надводни кораби.

По данни на ВМС на Въоръжените сили на Украйна общо ракетоносците имат възможност да изстрелят залп от до 48 ракети. Това на практика е целият потенциал на ракетните платформи на руския Черноморски флот, се посочва в съобщението на украинските военни, публикувано в Telegram.

"В същото време ситуацията в Азовско море остава стабилна - там не са открити руски военни кораби. В Средиземно море са открити пет руски кораба, четири от които са въоръжени с ракети "Калибър", способни да изстрелят залп от до 24 ракети".

"През последното денонощие през Керченския проток в Черно море са преминали три граждански кораба, три от които са се насочили към Босфора. Осем плавателни съда са навлезли в Азовско море, като пет от тях са пътували от Босфора. Русия продължава да нарушава Международната конвенция за безопасност на човешкия живот на море (SOLAS) от 1974 г., като деактивира системата за автоматична идентификация на корабите си", допълват от ВМС.

Украинската медия допълва, че дълго време в Черно море са били регистрирани надводни ракетни кораби, само една подводница на бойно дежурство. Въпреки това през нощта на 14 септември ВВС на ВСУ са предупредили за възможна заплаха: "във водите на Черно море се намират четири ракетоносеца с високоточни крилати ракети "Калибър".

По отношение на ракетните атаки Дмитро Плетенук, говорител на Военноморските сили на Украйна, заяви по-рано, че руският флот използва морски платформи по време на комбинирани атаки "поради неефективността на използването на ракети "Калибър" като самостоятелни оръжия". По време на комбинирани атаки тези ракети изпълняват предимно диверсионна роля за поразяване на украинската противовъздушна отбрана, тъй като "почти 100 % от ракетите "Калибър" се унищожават по време на полет".

Според Плетенук руският Черноморски флот разполага с осем ракетоносеца: три подводници по проект 636 "Варшавянка", три малки ракетни кораба проект "Буян-М" и две фрегати - "Адмирал Есен" и "Адмирал Макаров". Надводните кораби имат по осем пускови установки за ракети "Калибър", а подводниците - по четири. Една от подводниците е в ремонт.