Вече четвърти ден не е регистрирано присъствие на руски кораби в Черно море. Това обяви говорителят на ВМС на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) капитан 3-ти ранг Дмитро Плетенчук в ефира на телемарафона, предава Укринформ.

"Черно море е свободно от присъствието на руски кораби вече четвърти ден. Едно звено продължава да носи дежурство в Азовско море, северно от Кримския мост", поясни Плетенчук.

Според него руските ракетоносци са базирани в източната част на Черно море. За тях процедурата по подготовка за масиран обстрел на Украйна е сложна.

"Във всеки случай ние се опитваме своевременно да получаваме информация за техните движения в морето и да правим необходимото, за да противодействаме на тези мерки“, допълни Плетенчук.

Говорителят също така отбеляза, че в Средиземно море са останали "части, които са от Черноморския флот на Руската федерация и не са могли да се върнат в базата си“ през Босфора.

"Разбира се, практически е невъзможно да се нанесат огневи щети на Украйна от тази акватория... За това ракетите трябва да пресекат пространството на НАТО и това според международното право е прецедент, който може да се тълкува като нападение“, обясни още Плетенчук.

Черноморският флот на Руската федерация  разполага с повече от 30 кораба, включително 10 ракетоносци.