Няма открити плаващи мини във водите на Черно море край бреговете на Румъния. Това се подчертава в съобщение от щаба на Военноморските сили на северната ни съседка, публикувано на официалната интернет страница на Министерството на отбраната в Букурещ, предава ТАСС.

"В понеделник румънският флот проучи морското пространство близо до румънския бряг, след като получи информация <...> за експлозията на предполагаема морска мина в района на кея в Костинещ и за наличието на мина в зоната на пристанище Мангалия. Водолази и кораб на бреговата охрана проведоха съвместна операция по проучване на морската зона в близост до брега при Костинещ, в резултат на която не бяха открити плаващи морски мини“, става ясно от разпространения текст.

"Също днес миночистачът "Вицеадмирал Константин Белеску“, хеликоптер Puma Naval и американски патрулен самолет извършиха морско и въздушно проучване на морското пространство между Констанца и Мангалия, в резултат на което в тази зона не беше открита нито една плаваща мина“, допълват още в съобщението.

В понеделник сутринта румънските медии съобщиха за експлозия в Черно море близо до кея на румънския курорт Костинещ. Появиха се съобщение за открита "втора мина", носеща се в същия район, но по-късно представителят на румънския флот полковник Корнелиу Павел информира, че в случая не става въпрос за мина, а за "голям дънер“.

Не бе дадено обяснение за причините за сутрешната експлозия в Костинещ.