Новият министър на транспорта и съобщенията на Република Северна Македония Александър Николовски настоява прокуратура да разследва защо планираната трета фаза на жп линията до България ще струва 24 милиона евро за един километър железен път. Одиторите са открили, че са изплатени 4,6 милиона евро комисионни заради забавяне на проекти, пише местното издание на Радио "Свободна Европа“.

Планираната преди 150 години железопътна линия до България, рекорден проект, обещаван от всички политически партии през последните 30 години, трябва да стане обект на разследване от прокуратурата, според новия министър на транспорта и съобщенията Александър Николовски.

Той твърди, че прокуратурата трябва да установи защо Публичното предприятие "Държавни пътища" (ПУДП) без обяснение и анализ е увеличило прогнозната стойност с над 200 млн. евро. Освен това днес изтича срокът за подаване на оферти за "тежкия" 560 млн. евро търг за изграждането на 23,4 километра жп линия, информира новият министър.

Той обвинява, че предишното правителство е нагласило обявяването на обществената поръчка така, че според него най-скъпата железопътна линия в света да бъде реализирана в период, в който новото правителство няма да може да направи никакви промени.

Става въпрос за 23,4-километровия участък от третата фаза на Коридор 8, който трябва да премине от Крива паланка към България. Според изчисленията на Николовски, ако този търг бъде реализиран, един километър жп линия ще струва 24 милиона евро, което според него ще я направи най-скъпата железопътна линия в света, която позволява преминаване на влакове със скорост от 60 до 80 километра в час.

"Става дума за една железница, която ще мине през средата на града, буквално през средата на Крива паланка, ще трябва да се съборят десетки или стотици къщи, ще трябва да се изсели населението и най-важното ще свърши в тунел, който няма край, защото по проект и по закон е предвидено връзката с България да минава през тунел, който може да се строи само до границата с България“, казва Николовски.

Въпросът е дали изобщо е разгледано какви са условията от другата страна за разширение на тунел от България при условия, че другата страна дори не е направила проект за жп връзка със страната по такъв начин, както е съставен македонският план.

Евентуалното анулиране на този търг не е възможно на този етап от процедурата, тъй като, както казва Николовски, все още няма депозирана подписка. Той допълва, че тази железница трябва да се направи, но въпросът е дали на тази цена и с тунел, който не води доникъде.

Темата за жп линията към България влезе в обществения фокус след одитния доклад за публичните инвестиции, който посочи, че проектите за изграждане на жп инфраструктурата в първа и втора фаза на изток са стартирани още през 1996 г. и не са все още не са завършени.

Одиторите са установили, че стойността на тези проекти е завишена и са изплатени комисионни за неусвоени средства в размер на 4,6 млн. евро поради неизпълнени условия за ефективност на заема в период от седем години. Това говори за неефективно управление на тези стратегически проекти, заключават одиторите.

"За проекта за изграждане на Коридор VIII от железопътната инфраструктура на изток, фаза 3, фазата на планиране и подготовка на проекта отнема твърде много време и има висок риск от загуба на безвъзмездните средства по ИПП в размер на 60,7 милиона евро и бъдещи фискални последици поради необходимостта от осигуряване на допълнителни средства от държавния бюджет“, се казва в одитния доклад.

Железопътната линия до България е желание от век и половина

Железопътната линия Скопие – Кюстендил – София е проектирана още през 1869 г. от барон Морис фон Хирш, който финансира изграждането на железопътната инфраструктура на Балканите.

Но и след век и половина нещата не са помръднали от мястото си и по това трасе не минава жп линия. Въпреки че преди няколко години двете страни подписаха Договора за добросъседство, македонския и българския министър на транспорта и меморандум с точно посочени срокове, няма сериозен напредък по въпроса.

Първият проект за евентуалното му изграждане е направен в края на 80-те години на миналия век. Започва да се рекламира в предизборни обещания през 1994 г., в кампанията на бившия президент на СДСМ Бранко Цървенковски. В почти всеки държавен бюджет има пари за железницата, но след това те са пренасочени за други нужди. Пари за нея обеща министърът на финансите от правителството на Никола Груевски Зоран Ставревски.

Близо 90 километра жп линия от Куманово до границата с България се строи почти три десетилетия.