Предишното правителство е било безотговорно и без никаква икономическа обосновка е влязло в проект на стойност 560 милиона евро за изграждането на третия участък от жп линията до България, обявиха в понеделник от настоящата управляваща партия в югозападната ни съседка ВМРО-ДПМНЕ, предава скопският телевизионен канал "Алсат-М“. Властите в Скопие дават на прокурор да разследва цялата сделка.

От партията на Християн Мицкоски обвиняват СДСМ, че този проект е реализиран без план, т.е. е планирано железницата за България да завърши в тунел без изход. По техни изчисления един километър от 24-километровата железница би струвал над 23 милиона евро.

"Цената е само един от проблемите. 24-километровата железница трябва да има 22 тунела, последният от които е без изход. Да, СДСМ и ДСИ прогнозираха, че железницата за България ще завърши в тунел без изход, защото няма проект за това от българска страна“, се казва в позицията на управляващите.

От ВМРО-ДПМНЕ също смятат, че тези пари могат да бъдат пренасочени за възстановяване на железницата от "Табановце" до "Богородица", а също така твърдят, че този проект ще струва два пъти повече от предвидените средства за жп линията до България.

"560 милиона евро могат да бъдат похарчени за модернизацията на железопътната линия от Табановце до Богородица и тя може да се използва от влакове, които ще се движат до 120 километра в час, и ще струва 250 милиона евро, т.е. половината от планираното от СДСМ и ДСИ за железница с безкраен тунел", казва Бране Петрушевски, депутат от ВМРО-ДПМНЕ.

Проектът за изграждане на жп линия до България е в рамките на Коридор 8, пари са получени от Европейската инвестиционна банка. По-рано новият министър на транспорта и съобщенията на РСМ Александър Николовски посочи, че прокуратурата трябва да заведе дело за случая, тъй като държавната пътна компания е завишила прогнозната стойност с над 200 милиона евро без подробен анализ. Железопътната линия за България е обещание на почти всички предишни правителства, а според меморандума, подписан на 1 август 2017 г. от тогавашния македонски министър на транспорта и съобщенията Горан Сугаревски и българския му колега Ивайло Московски, третата фаза на Коридор 8, както беше договорено от Крива паланка до Деве баир трябваше да бъде готов до 2025 г.