Властите се опитват да прикрият трагедията с автобуса на компанията "Беса транс“, при която загинаха 45 души. Вече става очевидно, че правителството се опитва да прикрие и да спаси някого от отговорност. Това твърдят от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, предава македонската телевизия "Сител“.

"Тази трагедия отне живота на 45 млади хора поради поредица от системни провали на институциите. Автобусът не е имал лиценз за международен превоз, използвал е чужди документи и регистрационни номера и между другото не е регистриран в системата на митниците. Шофьорите на автобуса изобщо не са били на работа във фирмата, а автобусът е ремонтиран и е с 54 места вместо заводските 49. Всички тези неща показват, че Митницата, МВР, Министерството на транспорта, Държавната инспекция по транспорт имат голяма отговорност за това злощастно събитие“.

"За да е още по-лошо, институциите все още не са упражнили контрол над компанията, защото никой не им отваря, а собственикът е извън държавата. Това не е система, камо ли да е правна. Затова правителството и институциите играят пинг-понг с отговорността. Затова правят театри с друга тематика, за да забрави публиката и никой да не търси отговорност от системата“.

"Но трябва да има отговорност. Защото трагедиите са станали нещо обичайно. Правителството не винаги може да намери грешка в другите, за да прикрие вината на институциите, поради което хората плащат с живота си“, се казва в разпространения от ВМРО-ДПМНЕ текст.

Превод и редакция: Тереза Герова