"Народът сега, както и през целия този период са твърдо обединени и изискват силно национално единство зад националните и държавни интереси. Правителството е това, което пренебрегва народа си, унижава го и се опитва да го раздели. Насилствените опити на правителството да направи конституционни промени се разбиват в стената. ВМРО-ДПМНЕ няма да допусне промени в конституцията под български диктат, които нямат нищо общо с критериите от Копенхаген и са погазване на достойнството на нейния народ. Това обявиха от основната опозиционна партия в Република Северна Македония, цитирани от скопското електронно издание "Курир“.

"Македония търси справедлив шанс като всички останали страни, присъединили се към ЕС, а не преговори, обременени с исторически разкази и натиск. Македония търси институционални европейски гаранции, че европейският път ще бъде предвидим, а не движеща се мишена, която постоянно ще ни се изплъзва заради абсурдните ретроградни искания на България“, отбелязват от ВМРО-ДПМНЕ.

:За съжаление това правителство нито при преговорите, нито при приемането не изгради национален и държавен консенсус. Сега то иска да го наложи като свършен факт, който Македония трябва да приеме без колебание. Това правителство пропусна толкова много протегнати ръце за пмощ от ВМРО-ДПМНЕ. То пропусна толкова много шансове да избере по-добри позиции за Македония. Сега остава само да поставят този въпрос в пленарна зала възможно най-бързо и да се изправят пред реалността, че дори нямат мнозинство. След това следващата логична стъпка ще бъдат избори“, казват от ВМРО-ДПМНЕ.