ВМРО-ДПМНЕ имат ясна и непроменена позиция по отношение на вписването на българите в Конституцията на Северна Македония и тя е, че при тези условия и "български диктат“ няма да има промени в Основния закон на страната. Това подчерта лидерът на опозиционната партия Християн Мицковски в отговор на журналистически въпрос какви ще бъдат следващите стъпки на политическата сила след внасянето в парламента на предложението за включване на българите като държавотворен народ в преамбюла на Конституцията на югозападната ни съседка, предава информационната агенция "Макфакс“.

"Ще имаме координация вътре във ВМРО-ДПМНЕ и ще съгласуваме нашите действия. Но важното е, че ВМРО-ДПМНЕ и коалицията имат ясна позиция, която е свързана с тези конституционни промени, които са под български диктат, както и по начина, по който се внасят в парламента. Правителството допълнително усложнява процеса, като определя текст за конституционните промени, който не само не е приемлив, но мога да кажа, че е и напълно  неразумен... и който допълнително застрашава позициите на Македония за напредъка към пълноправно членство в ЕС. И наистина бих искал да чуя обосновката на правителството в коя част от заключенията на Съвета на Европа, в коя част от преговорната рамка и в коя част от протокола се съдържа този текст на тези конституционни изменения“, подчерта Мицковски.

По-късно в интервю за скопското електронно издание "Слободен печат“ държавният глава на РСМ Стево Пендаровски коментира изявлението на Мицковски, като заяви, че той "умишлено пренебрегва и заобикаля факта, че не става въпрос за "български диктат“, а за преговорна рамка, договорена от 26 страни членки“.

Македонският президент отбеляза, че "би било по-честно ВМРО-ДПМНЕ да кажат, че не искат да влизаме в Европа под европейски диктат“, и допълни, че "чужденците, също като мен и някои граждани, не могат да разберат "аргументите“ на опозицията“.

"Справедливо е да се каже, че след приемането на европейската преговорна рамка в парламента след т.нар. френското предложение, от този момент нататък двете най-големи опозиционни партии почувстваха, че могат да спечелят политически точки по този въпрос, с оглед социологическите проучвания, които показаха, че гражданите бяха против тази преговорна рамка. След като усетиха, че наближават изборите и печелят точки, си казаха: Защо трябва да променяме играта, която ни носи точки и ощетява управляващата коалиция? Към настоящия момент момент ВМРО-ДПМНЕ се интересува само от партийния си рейтинг и партийна политика. Не се интересува от стратегическите интереси на държавата. И на лаиците в политиката е ясно, че утре като дойдат, ако дойдат на власт, няма да могат да променят преговорната рамка. Защото евентуално и България трябва да каже "да“ на тази нова преговорна рамка“, поясни Пендаровски.