В 18 провинции на Тайланд, включително Пукет, броят на случаите на треска Денга се е увеличил значително, съобщава The Pattaya News, като се позовава на здравните власти в страната.

Според специалиста през последните 18 седмици в осем провинции са регистрирали значително повишаване на броя на заразените с вируса. Тези територии включват любимите на много туристи дестинации като Пукет и Краби. Увеличаване на броя на инфекции има също в Чонбкри, Районг, Трат, Сатун, Банкок и редица други области.

През последните четири седмици броят на хората, заразили се с Денга, е по-висок, отколкото през същия период през предходните пет години. Ако ситуацията ескалира, съответните ведомства ще обявят тези зони за епидемиологични.

Денгата е инфекция, причинена от вируса Денга, който се предава от комари. Позната е също и като "трошаща костите“ треска заради силната болка в костите. Някои от симптомите й са главоболие, обрив по кожата, който прилича на дребна шарка и болка в мускулите и ставите. При някои хора денгата може да бъде животозастрашаваща.