Приетият в Украйна закон, който предвижда отслабване на отговорността за самоволно изоставяне на част (СИЧ) дезертиране, е истински проблем за командирите. Това подчерта майорът от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) и заместник-командир на Трета отделна десантно-щурмова бригада (създадена чрез сливане на подразделенията на ССО "Азов“ от бивши ветерани от едноименния батальон) Максим Жорин, съобщава УНИАН.

Той смята този закон за "вреден и опасен“ за армията:

"Не може да има разрешение за СИЧ, това ще доведе до злоупотреба и изглежда като провокация по отношение на тези, които също не биха имали нищо против да използват такава възможност, но търпяха и чакаха отпуска. Сега се оказва, че на бегълците е простено – така че защо всички да не направят същото?“, пита Жорин.

По думите му приемането на този закон е истински проблем за командирите, "защото редът и дисциплината имат пряко влияние върху боеспособността на подразделенията“.

На 20 август Върховната Рада на Украйна прие Закон 11322, който предвижда освобождаване на военнослужещи от наказателна отговорност за неразрешено изоставяне на военна част и дезертиране в определени случаи:

Ако това се случи за първи път;

Ако в съдебната фаза нарушителят е заявил намерението си да се върне във военната част или мястото на служба, за да продължи службата си;

Ако командирът на военното поделение е дал писмено съгласие на прокурора или съда за продължаване на военната служба от такова лице.