Великобритания застава начело на коалицията за морска сигурност в помощ на Украйна в Черно и азовско море. Украйна и Обединеното кралство подписаха споразумение за сигурност в петък, 12 януари. Една от точките на споразумението е да се подпомогне укрепването на отбранителните способности на Украйна по море. Това се посочва в текста на споразумението, публикувано от президентската канцелария на Украйна.

"Украйна и Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия решен да прекрати окончателно непровокираните атаки на Русия срещу Украйна от 2014 г. насам и нейното пълномащабно нахлуване през 2022 г., които донесоха големи страдания на народа на Украйна и застрашиха сигурността на Европа и света", се посочва в началото на споразумението. 

"Обединеното кралство ще ръководи съвместно Коалицията за способности за морска сигурност и ще даде значителен принос за развитието на украинския флот. Коалицията за морски способности има за цел да подкрепи Украйна за да стане пълноправен участник в морската сигурност в Черно и Азовско море до 2035 г. и след това. В бъдеще това ще помогне на Украйна да възпира и противодейства на заплахи, да възстанови икономическата активност и да придвижи Украйна към оперативна съвместимост с НАТО в морската сфера", се посочва в документа.

На 11 декември 2024 г. стана известно, че Великобритания и Норвегия създават морска коалиция, която ще помага на Украйна .

Великобритания незабавно обяви прехвърлянето в Украйна на два миночистача от клас Sandown, 23 високоскоростни катера и 20 двуверижни всъдехода Bandvagn BvS 10.