Откриването на подслушвателно устройство в кабинет, в който в бъдеще е трябвало да работи главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) генерал Валери Залужни, е резултат от вътрешнополитическа борба. Това мнение изрази полковникът от запаса Роман Свитан в интервю за украинското издание "Обозревател“.

"Мисля, че това е дело на някой от нашите вътрешни агенти на влияние. Това се доказва по-специално от това къде и как са открити тези устройства“, пояснява Свитан.

Скандалът с подслушванията е по-скоро вътрешнополитическа свада, отколкото "вражеска акция“, допълни още той.

Свитан не свързва инцидента с възможно увреждане на интересите на ВСУ, но смята, че ситуацията може да се разглежда като доказателство за криза в отношенията между правоприлагащите органи в страната.

На 18 декември бе съобщено, че в едно от помещенията, подготвяно за бъдещо използване от главнокомандващия ВСУ, е открито подслушвателно устройство.

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) поясни, че оборудването не е открито в кабинета на Залужни, а в едно от помещенията, които биха могли да бъдат използвани от него за работа в бъдеще. По предварителни данни устройство е било неработещо.

"Не са открити средства за съхранение на информация или средства за дистанционно предаване на аудиозаписи. Това техническо средство ще бъде предоставено за изследване", бе пояснено в съобщението на СБУ. По случая е образувано наказателно дело за незаконно придобиване, продажба или използване на специални технически средства.

Бившият заместник-министър на отбраната на Украйна Анна Маляр, коментирайки откриването на подслушвателно устройство в кабинета на Залужни, увери, че вече е имало изтичане на секретна информация от военния щаб.