Израелските отбранителни сили нанесоха въздушни удари срещу пристанището в йеменския град Ходейда, ден след като хутите поеха отговорност за смъртоносната атака с дрон срещу Тел Авив, съобщава американският телевизионен канал CNN.

Изтребители на еврейската държава са ударили "военни цели на терористичния режим на хутите“ в района на пристанището на Ходейда в събота. Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху поясни, че атаката е пряк отговор на смъртта на 50-те годишен мъж при нападение с дрон на хутите срещу Тел Авив в петък.

Официални лица на еврейската държава отбелязаха, че израелските удари срещу Йемен са първите по рода си.

Телевизията Al Masirah, управлявана от хутите, докладва, че ударите са били насочени към петролни съоръжения в пристанището на западния бряг на Йемен. В резултат най-малко трима души са загинали, а 87 други са пострадали заради "тежки изгаряния“.

Говорителят на хутите Мохамед Абдулсалам твърди, че ударите са засегнали също цивилни цели и електроцентрала. Той критикува "бруталната израелска агресия“, насочена към увеличаване на "страданието на народа на Йемен“ и оказване на натиск върху групировката да спре подкрепата си за Ивицата Газа. Подкрепяните от Иран бунтовници обещаха отговор на действията на Израел, като предупредиха, че няма да се поколебаят да ударят "жизненоважни цели“ в Израел. Тел Авив – по думите им, все още не е в безопасност.

"Фокус“ припомня, че според медийни доклади отвлеченият танкер Galaxy Leader, сред чийто екипаж има двама българи – капитан и помощник-капитан, се намира във водите на Червено море, възможно е и близо до пристанището. За последно обаче местоположение на плавателния съд бе отчетено преди 145 дни.