Руските власти започнаха да преобразуват търговията с Китай в криптовалута. Първата група вносители, на които е разрешено да плащат в цифрови валути за китайски стоки, включва производители на електроника и няколко банки, съобщава вестник "Ведомости“.

Според един от източниците на изданието, властите първо са избрали компании, които закупуват стоки с двойно приложение от Китай, които могат да бъдат използвани за военни цели. Именно тези вносители преди това имаха най-големи затруднения с плащанията към банки в Китай и други страни.

Изчисленията ще се извършват в т.нар. експериментален правен режим.

Измененията в сетълментите в криптовалута по външнотърговски договори влязоха в сила на 1 септември. Промените също така правят възможно провеждането на борсова търговия с криптовалута под надзора на централната банка.

Юрий Брисов, партньор на консултантската компания Digital & Anologue Partners, казва, че опитите за използване на криптовалута за заобикаляне на санкциите ще бъдат бързо идентифицирани, тъй като всички транзакции в блокчейна са отворени за проверка. Това бързо ще доведе експеримента на руските власти до фиаско.

Ето защо експерименталният правен режим трябва да бъде строго фокусиран върху дейности, които не са обект на секторни санкции, и върху работа със страни, които не са въвели ограничения срещу Русия, заключава експертът.

По-рано Bloomberg съобщи, че руски стокови компании, които се опитват да извършват финансови транзакции с китайски фирми, са започнали да използват криптовалута и бартер.