В сряда Сенатът прие разпоредба към годишния законопроект за отбраната, която би блокирала евентуално решение на бъдещ президент да изтегли страната от НАТО, предпазна мярка срещу потенциалното завръщане на бившия президент Доналд Тръмп в Белия дом, пише Defense News.

Двупартийната поправка към фискалния Закон за разрешение за национална отбрана за 2024 г. няма да позволи на президента да се оттегли от НАТО без одобрението на Конгреса, изисквайки две трети от сенаторите да гласуват за оттегляне. Сенатор Тим Кейн, демократ от Вирджиния, представи изменението заедно със сенатор Марко Рубио, републиканец от Флорида, което бе прието с 65-28 гласа.

Тръмп заяви по Fox News тази седмица, че е казал на лидерите на НАТО, когато е бил президент, че "няма да ви защитя от Русия“, ако са "нарушили“ вноските в НАТО.

Той също така заяви на митинг през 2018 г., че е казал на съюзниците на САЩ, че ще се оттегли от НАТО, ако всички страни не харчат 2% от своя БВП за отбрана. Алиансът се споразумя за целта от 2%, но много държави-членки все още не са я изпълнили. Проучванията показват, че Тръмп е фаворит на първичните избори на Републиканската партия през 2024 г.

"При последната администрация възникна въпрос дали един президент може да се оттегли от НАТО едностранно“, заяви Кейн в Сената преди гласуването. "Нашите съюзници - които се тревожат за различни президенти - ако политиката се промени в зависимост от това кой е президент на всеки четири години, те ще приемат това изявление за подкрепа на Конгреса по много, много силен начин“.

Ако президентът се опита да се оттегли от НАТО без одобрението на Сената, поправката на Кейн и Рубио ще ограничи финансирането за оттегляне, докато мнозинството от две трети от Камарата и Сената гласуват за одобряване на решението. Законът също така упълномощава Конгреса да създаде свой собствен правен съветник, който да представлява законодателната власт пред федералните съдилища във всеки спор с Белия дом относно оттеглянето от НАТО.

Осемнадесет републиканци се присъединиха към демократите в Сената при гласуването за поправката.

Очаква се законодателството да бъде прието от Сената следващата седмица, но поправката на НАТО ще трябва да преживее преговорите за окончателен законопроект за отбраната с Камарата на представителите, държана от републиканците.

Сенатор Роджър Уикър, най-високопоставеният републиканец в Комитета по въоръжените сили, се противопостави на изменението, наричайки го "абсолютно ненужно“ и твърдейки, че Тръмп е "напълно ангажиран с“ член 5 на клаузата за колективна отбрана на НАТО.

След това гласуване Сенатът отхвърли с 16-83 отделна поправка от сенатор Ранд Пол, която постановява, че Конгресът все пак ще трябва да разреши използването на военна сила на президента, за да се притече в защита на съюзниците от НАТО, дори ако атака срещу друг съюзник задейства член 5.

Освен това Сенатът отхвърли с 39-60 гласа поправка от републиканците, която щеше да изисква от Пентагона да промени начина, по който изчислява цената на оръжия, изпратени до други страни под пълномощията на президента да изтеглят - механизмът, който президентът Джо Байдън използва, за да въоръжи Украйна от запасите на САЩ.

Хоули и Ванс внесоха своята поправка, след като Пентагонът обяви миналия месец, че счетоводна грешка е надценила цената на оръжията, изпратени в Украйна. Грешката означава, че администрацията на Байдън е имала повече пари в брой, отколкото е смятала преди, за да изпрати на Украйна оръжия.