Цената на билетите за посещение на Лувъра се е увеличила с почти 30% - от 17 на 22 евро, съобщава британският вестник The Guardian, като отбелязва, че поскъпването е обявено няколко месеца преди началото на Олимпийските игри, домакин на които ще бъде Париж.

Това е първата промяна на цените на билетите за най-посещавания музей в света за последните седем години. Подчертава се, че миналата година Лувърът е бил посетен от 8,9 милиона души от цял свят.

Както отбелязва изданието, увеличението на цените на билетите не е повлияло на посещаемостта и в сутрешните часове на деня пред Лувъра отново се е извивала опашка от желаещи да разгледат музея.

От Лувъра обясниха скока на цените с необходимостта да се покрият разходите за електроенергия - между 2021 и 2022 година сметките са се увеличили с 88%. Музеят също планира да удължи работното си време.

В същото време, припомнят от администрацията на Лувъра, 40% от посетителите имат право на безплатни билети, включително младежи под 25 години, безработни, хора с увреждания, учители, журналисти и бежанци от Украйна.

Във връзка с Олимпиадата в Париж се очаква и увеличение на цените на билетите за метрото, които ще поскъпнат почти двойно през юли и август. Единичните билети ще се продават за четири евро (от 2,10 евро сега), 10 билета ще струват 32 евро (16,90 евро сега).

Летните олимпийски игри в Париж ще започнат на 26 юли и ще продължат до 11 август.