След миналогодишните инциденти с насилие и заради напрежението в обществото, предизвикано от войната в Ивицата Газа, берлинската полиция планира мащабна операция в навечерието на Нова година, съобщи в понеделник Berliner Zeitung.

"Това е най-голямата полицейска операция в новогодишната нощ от десетилетия насам", заяви комисарят на берлинската полиция Барбара Слоуик. "Това се дължи главно на конфликта в Близкия изток, който прави оперативната ситуация много по-сложна и предизвикателна", добавя тя. Миналата година, освен традиционните фойерверки по улиците, много хора хвърляха фойерверки и други предмети по полицаи, пожарникари и парамедици в някои квартали на Берлин и други големи градове. Слоуик обяви, че в новогодишната нощ ще бъдат изпратени между 2000 и 2500 полицаи от Берлин и провинциите Саксония и Саксония-Анхалт, както и от федералната полиция.

"В същото време броят на патрулните автомобили ще бъде увеличен от обичайните 150 на 220", допълни тя. Освен това 500 служители на федералната полиция ще бъдат разположени в градските участъци. Една от причините за значителното увеличение на броя на полицейските служители са миналогодишните новогодишни събития. "Значително увеличаваме защитата на пожарната и другите служби за спешна помощ. Присъстваме и на улицата в съответните квартали", заявява Слоуик. Към това се добавя и емоционалното състояние, предизвикано от конфликта в Близкия изток. "Предполагаме, че тези емоции ще бъдат изразени по нашите улици", допълва Слоуик.