Дронове с голям обсег на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) и Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), Специалните сили, Центъра за безпилотни системи на Въоръжените сили на Украйна, Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната и други клонове на армията, е извършена най-голямата атака срещу руски военни летища през цялата война, съобщават пред "Украинская правда“ събеседници от разузнаването.

 "Днес беше "забавна“ нощ на летищата Воронеж, Курск, Саваслейка и Борисоглебск“, казва източникът на изданието.

Събеседниците на УП потвърждават, че това е била специално планирана операция, за да не може руснаците да използват тези летища за атаки с авиационни бомби на фронтовата линия и украинските градове.

Руски военни кореспонденти пишат в социалните мрежи, че ударът е бил ефективен, а руската противовъздушна отбрана не е била в състояние да защити тези съоръжения.

Местните медии съобщиха за 10 експлозии само в Саваслейка, откъдето МиГ-овете редовно излитат и тероризират цяла Украйна с предупреждения за въздушно нападение.

"Чакаме сателитни снимки с унищожени руски изтребители и складове. СБУ продължава методично да отслабва авиационния компонент на руската военна машина. Именно самолетите в момента дават предимство на противника във въздуха, но ние ще продължим да подрязваме крилете на тези "птици“, обобщава събеседникът на УП.

По-рано руски канали Telegram съобщиха, че дронове са атакували три руски летища.

По-специално, имаше информация за атака с дрон на военното летище Саваслейка в района на Нижни Новгород, откъдето излита изтребителят МиГ-31К.

Писаха и за атаката на военното летище Балтимор във Воронеж. Там имаше пожар.

Освен това местни медии съобщиха за атака с дрон и експлозии в Борисоглебск, Воронежска област. Местни жители твърдят, че военно летище е горяло след атаката на БЛА.

По-късно руското министерство на отбраната съобщи, че Украйна е изстреляла повече от сто безпилотни летателни апарата срещу военни цели на руска територия и твърди, че са били свалени 117 БЛА.