Кандидатът за вицепрезидент на Републиканската партия Джей Ди Ванс в интервю за CNN повтори неверните твърдения за имигранти от Хаити, които изяждат домашните любимци на жителите на Спрингфийлд, Охайо.

Тим Уолц, кандидат за вицепрезидент на Камала Харис говори заедно с президента Джо Байдън на събитие във Вашингтон снощи (14 септември), като предупреди, че втори мандат на Тръмп представлява "дълбока заплаха" за бъдещето на нацията. 

Кандидатът за вицепрезидент от Републиканската партия Джей Ди Ванс в неделя повтори твърденията за хаитянски имигранти, които изяждат домашните любимци на жителите на Спрингфийлд, Охайо.

Помолен да подкрепи твърденията си, Ванс посочва, според него, разкази от първа ръка на избиратели, които са му казали, че това се случва, въпреки че не предостави доказателства.

"Американските медии тотално игнорираха тези неща, докато с Доналд Тръмп не започнахме да говорим за мемета с котки. Ако трябва да създавам истории, за да може американските медии действително да обърнат внимание на страданията на американския народ, тогава ще направя точно това", заявява Ванс.

Водещата на предаването Дана Баш коментира: "Току-що казахте, че това е история, която сте създали"

Ванс отговаря "Тя идва от разкази от първа ръка от моите избиратели. Казвам, че създаваме история, което означава, че създаваме инструменти и караме медиите да се фокусират върху тях. Не аз създадох 20 000 нелегални мигранти, които идват в Спрингфийлд благодарение на политиката на Камала Харис. Нейните политики направиха това. Но да, ние създадохме действителния фокус, който позволи на американските медии да говорят за тази история и за страданията, причинени от политиките на Камала Харис".

Град Спрингфийлд отбелязва на своя уебсайт, че в окръг Кларк живеят приблизително 12 000 до 15 000 имигранти и че имигрантите от Хаити са там законно като част от програмата за предсрочно прекратяване на престоя, която позволява на гражданите и законно пребиваващите лица да кандидатстват, за да могат членовете на техните семейства от Хаити да дойдат в Съединените щати.

Местните власти на градско и щатско ниво неведнъж са се опитвали да прекратят слуховете за имигрантите, които ядат домашни любимци. Представители на Спрингфийлд са заявили пред пресата и на заседания на градската комисия, че няма достоверни сведения за насилие над животни от страна на имигранти в района.

В началото на седмицата Ванс заяви, че е възможно невярното твърдение да не е вярно, но насърчи последователите си да продължат да публикуват "мемета с котки".

Кметът на Спрингфийлд Роб Ру е заявил в четвъртък, че твърденията "вредят на нашите граждани и на нашата общност", като добави, че е "разочароващо", че част от реториката идва от Ванс.