Резултатите от срещата на върха на НАТО във Вилнюс се оказаха скромни за Украйна - тя не получи график за присъединяване към Алианса, а само повишаване на сътрудничеството й с международната организация до нивото на съвет. Това подчерта министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто, който е на срещата в литовската столица заедно с премиера Виктор Орбан, в интервю за телевизионния канал M1.

"Големият въпрос преди срещата на върха на НАТО беше какво ще получи Украйна. В сравнение с очакванията, които имаха самите украинци, практическите резултати се оказаха скромни“, обобщи първият дипломат на Будапеща.

Той отбеляза, че Украйна не е получила нито покана, нито график за присъединяване към Алианса. "Само Комисията Украйна-НАТО бе издигната до ниво на съвет“, отбеляза Сиярто и добави, че в настоящата ситуация "това беше единственото правилно решение“.

Страните от НАТО потвърдиха подкрепата си за украинското членство в Алианса, според заключителна декларация, приета на срещата на върха в Литва. 

"Бъдещето на Украйна е в НАТО. Ще бъдем в състояние да отправим покана към Украйна да се присъедини към Алианса, когато съюзниците постигнат съгласие и бъдат изпълнени условията“, се уточнява в приетия текст.