Министерството на отбраната на Украйна и турската компания Baykar Makina се договориха за изграждането на сервизен център за ремонт и поддръжка на безпилотни летателни апарати в Украйна. Това са съобщили от пресслужбата на Министерството на отбраната на Украйна, цитира Украинская правда.

Споразумението за създаване на сервизен център за турски дронове е сключено в развитие на междуправителственото споразумение между Украйна и Турция за сътрудничество  в областта на високите технологии, авиационната и космическата индустрия, което влезе в сила през януари тази година.

Министерството на отбраната отбелязва, че "тази стъпка значително ще засили сътрудничеството между Киев и Анкара в сферата на отбраната и ще бъде значителен принос за укрепването на украинския отбранителен капацитет и ще доближи Украйна до победата".

Държавният секретар на Министерството на отбраната на Украйна Константин Вашченко е отбелязал, че центърът за ремонт и поддръжка на БПЛА Baykar ще бъде създаден "в близко бъдеще".

Турската компания Baykar  получи лицензионни разрешения от властите  за производството на Bayraktar TB2 и Bayraktar Akıncı в Украйна през юни тази година. На следващия месец  започна строителството на завода.

Министърът на отбраната Олексий Резников заяви по-рано, че дроновете, които ще се произвеждат в завода в Украйна,  ще бъдат оборудвани с украински двигатели. Те трябва да създадат и учебен център за обучение на специалисти по управление на Bayraktar от различни категории.