Броят на руските ракетоносители в Черно море се е удвоил, а на бойно дежурство са два кораба. Това съобщиха от Силите за отбрана на Южна Украйна, цитирани от УНИАН.

"В Черно море към момента има две фрегати - "Адмирал Макаров" и "Адмирал Есен" - надводни ракетоносци, съвместната връзка на които е до 16 калибра. Нивото на ракетна опасност е много високо!", отбелязват украинските военни .

Хората са помолени да бъдат нащрек за предупрежденията за въздушни нападения и да реагират незабавно.

Руски фрегати - какво се знае за тях

Русия е поставила на бойно дежурство надводен ракетоносец - фрегатата "Адмирал Макаров", която има в готовност осем "Калибъра". Това е третата фрегата от проект 11356 (Буревестник), клас "Адмирал Григорович", флагманът и един от най-новите кораби на руския флот. Обявената дължина е 124 м, ширината е 15 м. Екипажът на фрегатата е 180 души. Те могат да бъдат въоръжени с оръдия, противовъздушна артилерия и ракетни установки.

"Адмирал Есен“ е втората фрегата от проект 11356 ("Буревестник“) клас "Адмирал Григорович“, която е на въоръжение в Черноморския флот на Русия. Корабът е в състава на 30-ти дивизион надводни кораби на Черноморския флот. На 7 ноември 2014 г. беше пуснат на вода. Основата на ударното оръжие на кораба са универсални пускови установки 3С14, способни да използват ракети "Калибър" и "Оникс".