Очакваното възобновяване на доставките на американско оръжие ще позволи на украинските въоръжени сили да се върнат към настъпателни действия, чак до пресичане на "сухопътния коридор“ към Крим. Това заяви полковник от запаса от Въоръжените сили на Украйна и военен експерт Пьотър Черник в коментар за украинския "Фокус“.

Според него "реалният боен сценарий“ включва подновяване на опитите за пробив на "линията Суровикин“ – многослойна система за руска отбрана в окупирания юг. Черник смята, че украинските въоръжени сили отново ще имат за цел да достигнат Мелитопол и разположения на юг от него Молочен лиман.

"Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим и да премахнат южния плацдарм, трябва да погледнем и разберем каква ще бъде следващата тактическа мисия“, прогнозира анализаторът.

Що се отнася до плановете на Русия, Черник очаква нови опити за достигане до административните граници на Донецка и Луганска области. Основната цел на Москва тук е градът Часов Яр.

Анализаторът отбелязва, че ситуацията на бойното поле ще зависи от реалния обем на доставките на западно оръжие за Украйна.