Броят на доларовите милиардери в Украйна е намалял през годината от девет на двама, като на първо място е ръководителят на холдинга СКМ  и собственик на футболния отбор Шахтьор Донецк Ринат Ахметов, съобщава украинското издание Strana.ua в канала си в Telegram, като се позовава на изследване на New Voice.

"В Украйна са останали само двама милиардери, миналата година бяха девет. Не е имало ситуация, в която в Украйна да останат само двама милиардери, поне от 2006 г., когато беше анализиран и публикуван списъкът на най-богатите бизнесмени. Първо място е за Ринат Ахметов (СКМ ) със състояние от 6,59 млрд. долара – спрямо 2022 г. е намаляло с 43%“, се казва в доклада.

Уточнява се, че второ място в класацията заема Виктор Пинчук (EastOne Group) със състояние от 1,72 млрд. долара - то е намаляло с 34% спрямо предходната година. Третото място заеха Петро и Алексей Порошенко (компания Roshen) с 954 млн. долара, минус 37%.

Основателите на ИТ компанията Grammarly, Максим Литвин и Алексей Шевченко, могат да се считат за условни милиардери - между тях те имат повече от милиард и половина.

Според изданието New Voice тази година представи не сто, а само 30 от най-богатите украинци.