Говорителят на ВВС на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Юрий Игнат обяви, че на територията на страната ще бъдат създадени центрове за подготовка и преквалификация на пилоти, вероятно дори и във военно време, предава УНИАН.

По време на телемаратона Игнат подчерта, че към настоящия момент няма учения на украински пилоти в Румъния. "Няма учения в Румъния. Три уважавани световни медии вече ми изпратиха молби да отида в Румъния и да снимам нашите пилоти. Нека оставим еуфорията малко да поутихне и да изчакаме това да се случи в крайна сметка“, отбеляза той.

Игнат добави, че към настоящия момент може да се говори единствено за прехвърляне на учебно-бойни самолети F-16 в бъдещия нововъзникващ център, който се изгражда в Румъния. В същото време той отбеляза, че украинските пилоти се обучават в САЩ, Европа и други страни.

Според него е много добре, че "в непосредствена близост до Украйна“ - в Румъния - се създава център за обучение, където да учат пилоти от Украйна и страните от НАТО.

"Но ние също в Украйна, разбира се, ще създадем такива центрове или във военно, или в мирно време. Няма значение. Но това ще се случи", увери Игнат. В същото време той припомни, че някога такъв център за обучение и преквалификация е имало в Николаев.

Игнат подчерта, че съобщението за прехвърлянето на самолети F-16 в Румъния към новосъздадения Център за обучение е "много добро за нас“. "Защото, ако вече се прехвърлят самолети, този процес вече е на добър етап“.