Експериментът със задължителна работа за бежанците във федералната германска провинция Тюрингия дава резултати, съобщава вестник BILD.

През февруари областта Сале-Орла в провинцията стана първата в Германия, която въведе задължителна заетост за търсещите убежище. Местните власти начело с Християндемократическия съюз (ХДС) разпоредиха бежанците да извършват общественополезен труд срещу заплащане от символичните 80 евроцента на час. При отказ следва намаляване на социалните помощи.

Към днешна дата от 110-те повикани за полагането на общественополезен труд 30 са намерили постоянна работа в различни фирми. Например доставчици, складови служители, сервитьори. 13 души отказаха да работят и обезщетенията им бяха намалени наполовина. Шестима са напуснали областта.

"Всеки, който търси убежище в Германия и иска подкрепа, трябва да направи нещо по въпроса. Постоянната работа е по-добра от всякакви бюрократични "интеграционни мерки“. Укрепва самочувствието и усещането, че си необходим. Успехът в Тюрингия показва, че това е възможно и на федерално ниво“, пише колумнистът на BILD Лена Гльокнер.