Турският парламент прие поправки в закона за гражданската авиация, в резултат на които процедурата за проверка на пътниците на летищата ще бъде затегната, съобщава държавната информационна агенция Anadolu Agency.

"Въпреки това, ако проверката с помощта на специални устройства не може да бъде завършена по някаква причина, пътникът няма да бъде допуснат да влезе на летището или да се качи на борда на самолета, освен ако не се съгласи с ръчно претърсване на себе си и вещите си“, се казва в съобщението.

Служителите на летището ще могат да проверяват хората и багажа им под наблюдението на силите за сигурност въз основа на писмена заповед от летището.

По-рано турският министър на транспорта Абдулкадир Уралоглу обяви, че на 29 юни летището в Анталия е поставило нов рекорд за 2024 година, изпращайки и приемайки 1146 самолета и обслужвайки повече от 209 000 пътници на ден. Абсолютният рекорд е поставен на 5 август 2023 година, когато летището е обслужило повече от 214 000 пътници и 1190 самолета за един ден.