Турски съд арестува жена, която критикува президента Реджеп Тайип Ердоган за неотдавнашната му забрана на Instagram в улично интервю в западната провинция Измир, съобщава Turkish Minute.

По време на разговор с журналист жена, идентифицирана като Дилруба Ю, казва, че блокирането на Instagram в Турция е резултат от широките правомощия на Ердоган, който "управлява страната както си иска“.

"Това е много погрешно. Това е светска държава, той не може просто така произволно да затвори Instagram. И на тези, които го подкрепят, искам да кажа следното: всички вие сте глупаци, вие не сте нищо повече от малоумници с промити мозъци“, добави тя.

След това срещу Дилруба започва разследване по обвинение за "публично очерняне на част от обществото“. Жената беше отведена в затвора Шакран в Измир, след като съдът разпореди нейния арест.

Арестът предизвика критики от опозицията и дори в редиците на Партията на справедливостта и развитието на Ердоган. Бившият член на ръководния комитет на партията, Мукахит Биринджи, заяви, че престъплението на Дилруба не оправдава нейния арест.

Адвокатската колегия на Измир също отговори на развитието в писмено изявление, като твърди, че арестът нарушава правото на Дилруба на свобода на изразяване и призовава правителството да сложи край на "непропорционалните и незаконни решения за арест“.

Турция блокира достъпа до Instagram на 2 август поради неспазване на "законите и правилата" на страната и обществения интерес. Причината беше блокиране на публикации със съболезнования във връзка с убийството на Исмаил Хания, лидер на палестинската групировка Хамас.