Министърът на външните работи на Иран Абас Арагчи изрази увереност, че Израел няма да посмее да атакува ядрени съоръжения, разположени на територията на ислямската република, предава ТАСС.

"Изключваме възможността Израел да се осмели да атакува нашите ядрени съоръжения“, подчерта първият дипломат на Техеран в интервю за катарския телевизионен канал Al Araby. Арагчи увери, че Иран ще отговори на всякакви израелски действия "дори по-силно от преди“.

По-рано през деня иранският президент Масуд Пезешкиан пристигна на официално посещение в Катар. Той трябва да бъде приет от емира шейх Тамим бин Хамад Ал Тани вечерта. В четвъртък той възнамерява да участва в третата среща на върха на участниците в Диалога за азиатско сътрудничество. От октомври 2023 година Иран председателства организацията.

Вечерта на 1 октомври Иран нанесе мащабна ракетна атака срещу Израел. Корпусът на стражите на ислямската революция заяви, че нападението е в отговор на убийството на ръководителя на Политбюро на ХАМАС Исмаил Хания и генералния секретар на "Хизбула“ Хасан Насрала. Според армията на еврейската държава около 180 ракети са били изстреляни към Израел, повечето от тях са прихванати.