Бившият началник на генералния щаб на Тайван адмирал Ли Симин заяви, че за да се противопостави на Китай, Тайпе трябва да научи уроците от конфликта в Украйна. Тази гледна точка той изрази в интервю за вестник Die Zeit.

Според адмирала боевете в Украйна демонстрират важността на волята за битка, тъй като "една номинално по-слаба страна може да устои на превъзхождащи сили“.

"Но още по-важен урок за мен е важността на асиметричната война. Украйна няма същите възможности като Русия. Тя отстъпва по брой на танкове, кораби, самолети и ракети“, подчерта Ли Симин.

Той отбеляза, че оцеляването на оръжейните системи играе важна роля за Тайван, предвид геостратегическото местоположение на острова. По думите му въоръжените сили разполагат със значителен брой бойни самолети, но те зависят от функционирането на пистите.

"Ако Китай унищожи тази инфраструктура, дори най-добрите самолети ще бъдат безполезни. Като малък остров ние нямаме стратегическа дълбочина и това ни отличава от такава огромна страна като Украйна“, казва Ли Симин.

Преди това Тайван обвини Китай, че се готви да завземе острова по мирен начин чрез намеса в президентските избори и гласуването в законодателни органи.