Паетонгтарн Шинаватра, чийто баща Таксин и леля Инглук бяха правителствени ръководители, преди да бъдат отстранени от армията, е избрана за министър-председател след гласуване в парламента, пише Le Monde.

Кланът Шинаватра отново е на власт в Банкок. В петък, 16 август, след гласуване в парламента, Паетонгтарн е избрана за върховен магистрат на 37-годишна възраст с 319 гласа от общо 493, като замени министър-председателя Срета Тависин, който е свален от власт предишния ден. Като майка на две деца тя става най-младият министър-председател в историята на страната си и втората жена след леля си Инглук, свалена от армията през 2014 г., която оглавява правителство в кралството.

Най-малката дъщеря на патриарха на династията, Таксин Шинаватра, който също е свален през 2006 г. с военен преврат след пет години на власт и се завърна от изгнание през август 2023 г., Паетонгтарн е председател на "Пхеу Тай" (Партия за тайландския народ), партията на Шинаватра. Това я прави третият член на семейството, който става министър-председател в рамките на двадесет и четири години.

По време на кампанията за изборите през май 2023 г. Паетонгтарн е фаворит на партията в социологическите проучвания, но нейната партия завършва на второ място, далеч от абсолютното мнозинство, на което се е надявала. Другият кандидат на "Пхеу Тай", Срета Тависин, е предпочетен пред нея за министър-председател, когато партията решава да сформира коалиция с победените кандидати, същите генерали пучисти, които девет години по-рано са свалили леля ѝ.

Постигнатото споразумение позволи на Таксин, който от 2008 г. живееше в Дубай, да се завърне от изгнание: беше дадено кралско помилване, което намали на една година осемгодишната присъда затвор, на която преди това е осъден задочно по различни дела за корупция. Налагането на Шинаватра на власт обаче щеше да бъде трудно, като се има предвид, че Таксин все още излежава присъдата си.