Сръбските власти арестуваха вицепредседателят на "Сръбска листа“ -  Милан Радойчич, който по-рано пое отговорност за организирането на безредиците в района на манастира Банска в Северно Косово, предава РТС.

Радойчич е разпитан във Висшата прокуратура в Белград по подозрение, че е извършил престъпни деяния с няколко неизвестни лица, влязъл е в заговор за извършване на престъпни деяния, участвал е в незаконно производство, притежание, носене и трафик на огнестрелни оръжия и експлозивни вещества, както и за тежки престъпления срещу общата сигурност, уточниха магистратите.

По време на изслушването заподозреният е отрекъл извършването на престъпните деяния. Въпреки това Прокуратурата е предложила на съдията по предварителното производство на да наложи срещу него мярка "задържане под стража“ поради опасност от бягство.

Със заповедта за провеждане на разследването са обхванати няколко засега неизвестни лица, на които е повдигнато обвинение за тежки престъпления против общата сигурност.

Според заповедта за разследване Радойчич е обвинен в закупуване на оръжия, боеприпаси и взривни устройства с голяма разрушителна сила от Тузла в периода от януари до 24 септември тази година. Тези оръжия му били доставяни на територията на Белград, след което той ги е транспортирал и съхранявал на неуточнени места на територията на Косово, където ги укривал в изоставени сгради и гори.

Радойчич е обвинен и в това, че като тартор на група с няколко неизвестни лица на 24 септември е причинил опасност за живота на хора в град Банска на територията на Косово.

По-рано през деня полицаи от дирекция "Криминална полиция“ са претърсили апартамента и други помещения на Милан Радойчич, след което му е била наложена мярка за задържане до 48 часа.

Миналата седмица Радойчич се отзова на поканата на държавните власти на Сърбия и, придружен от адвокат, в помещенията на МВР,  в качеството си на гражданин, даде изявление относно обстоятелствата около стрелбата в град Банска.

На пресконференция адвокатът Горан Петрониевич прочете писмо от Радойчич,  в което той заявява, че не е информирал никого, включително властите в Белград, за пристигането си в северната част на Косово на 24 септември.