В Сумска област ще бъде извършена евакуация от 5-километровата гранична зона с Русия заради зачестилия артилерийския обстрел, предава РБК-Украйна, като се позовава на областната военна администрация.

"Постоянният обстрел на граничните населени места, чиято интензивност напоследък се увеличи значително, унищожава инфраструктура, животоподдържащи съоръжения, частни домове. И най-важното, нашите хора умират“, заяви Владимир Артюх, ръководител на Сумската ОВА.

Той отбеляза, че ако се вземе предвид статистиката като цяло, то от януари до юли 2023 г. от вражески обстрел са загинали 35 цивилни, а през последния месец – 17 души, от които 1 дете.

Артюх също така отбеляза, че цивилни по границата умират не само от артилерийски обстрел.

"Наглото убийство на лесничеи в община Свеская и жителите на община Шалигин е дело на руски диверсионно-разузнавателни групи, които напоследък все повече навлизат на наша територия“, добави ръководителят на ОВА.

В същото време присъствието на цивилни в 5-километрова зона не позволява на Въоръжените сили на Украйна ефективно да реагират на вражески действия, да действат адекватно в отговор, защото това ще изложи цивилните на още по-голяма опасност, обясни още Артюх.

"Въз основа на това Съветът по отбрана на Сумска област взе решение за необходимостта от подготовка и провеждане на евакуацията“, каза той.