Боевете между суданската армия и паравоенна група в централната провинция Сенар се засилват, отваряйки нов фронт в 14-месечна война, която тласна африканската страна до ръба на глада. Паравоенните сили за бърза подкрепа (СБП) започнаха офанзива в провинция Сенар по-рано тази седмица, атакувайки село Джебал Моджа, преди да се насочат към столицата му Синга, където избухнаха нови боеве, съобщи Associated Press.

Паравоенната групировка съобщава в изявление от 29 юни, че е превзела основното военно съоръжение, щаба на 17-та пехотна дивизия, в Синга. Местните медии съобщават също, че СБП са успели да пробият отбраната на армията. Говорителят на суданските въоръжени сили Набил Абдала съобщи, че армията си е върнала контрола над съоръжението и че боевете продължават.

Според Международната организация по миграция към ООН най-малко 327 семейства е трябвало да избягат от Джебал Моджа и Синга в по-безопасни райони. "Ситуацията все още е напрегната и непредвидима", се посочва в изявление на организацията. Жителите са съобщили за широко разпространени грабежи на къщи и магазини в Синга от бойци на СБП, които са отнели лични превозни средства, мобилни телефони, бижута и други ценности.