Министърът по европейските въпроси и главен преговарящ на Северна Македония с Европейския съюз Орхан Муртезани смята, че след изборите в България новото правителство "няма да се надпреварва за събиране на гласове“ и ще отнеме известно време, за да премине от предизборни обещания към реални политика. Едва след това ще има по-спокойна почва за установяване на диалог, съобщава скопското електронно издание "Локално“.

"Сега ние като държави почти нямаме взаимен диалог, което е много лошо“, призна Муртезани по повод изявленията на правителството в Скопие за диалога с официална София за спора.

Муртезани твърди, че това правителство вече е навлязло в реалната политика, използвайки конституционното име на държавата Република Северна Македония.

"Това не е инвестиция в бъдещ диалог и така помагаме за тяхната предизборна надпревара. Ние не сме проблемът на гражданите в България. Смятаме, че подобен подход е вреден, като се има предвид, че България ни блокира. Нашият подход трябва да бъде внимателен, защото с евентуално затягане на реториката можем да затворим и онези врати, които смятаме, че могат да се отворят след изборите“, коментира министърът в отговор на въпрос за изказването на вицепремиера Александър Николоски. По-рано той заяви, че "политици в България, които са обвинени в престъпност и корупция, не може да ми искат оставката, след като сме ги виждали на снимки да спят на легло до злато и пачки в чуждестранна валута“.