Столицата на Швейцария проучва пилотна схема за разрешаване на продажбата на кокаин за развлекателна употреба - радикален подход към войната срещу наркотиците, който не се смята, че е бил изпробван другаде, пише Reuters.

Парламентът в Берн подкрепи идеята, която все още трябва да преодолее съпротивата на градското правителство и също така ще изисква промяна в националното законодателство.

Политиката за наркотиците по света се развива, като американският щат Орегон, например, декриминализира притежанието на малки количества кокаин през 2021 г.

Много европейски държави, включително Испания, Италия и Португалия, вече нямат затворнически присъди за притежание на наркотици, включително кокаин, въпреки че никъде не се е стигнало толкова далеч, колкото предложението, което се обсъжда в Берн.

Швейцария преразглежда позицията си по отношение на наркотика, след като някои политици и експерти разкритикуваха пълните забрани като неефективни, като предложението - в момента е в начален етап - след изпитания, които се провеждат в момента, за разрешаване на законната продажба на канабис.

"Загубихме войната срещу наркотиците и трябва да търсим нови идеи“, заяви Ева Чен, член на съвета в Берн от Алтернативната лява партия, която е съавтор на предложението. "Контролът и легализирането могат да се справят по-добре от обикновените репресии“.

Швейцария има едно от най-високите нива на употреба на кокаин в Европа, според нивата на забранени наркотици и техните метаболити, измерени в отпадъчните води, като Цюрих, Базел и Женева са сред първите 10 града в Европа.

Други швейцарските градове, включително Берн, също показват нарастваща употреба, докато цените на кокаина са паднали наполовина през последните пет години, според Addiction Switzerland, неправителствена организация.

"В момента имаме много кокаин в Швейцария, на най-ниските цени и с най-високо качество, което някога сме виждали“, казва Франк Зобел, заместник-директор на Addiction Switzerland. "В наши дни можете да получите доза кокаин за около 10 франка (20 лева), не много повече от цената на една бира“.