От името на правителството шведските въоръжени сили и Дирекцията за материално снабдяване на въоръжените сили оцениха условията за изпращане на изтребители Gripen собствено производство в Украйна. Съответните заключения са представени на шведското правителство, което трябва да вземе окончателното решение, като вземе предвид мнението на военните. Това заяви главнокомандващият на шведските въоръжени сили Микаел Бюден пред телевизионния канал SVT.

Днес Швеция разполага с около 90 самолета Gripen и дълго време правителството приемаше, че Швеция няма допълнителни самолети за Украйна.

Когато в края на август парламентарната партия на социалдемократите поиска да се анализира възможността за прехвърляне на изтребители, правителството заяви, че такава работа вече е в ход и съответното нареждане е дадено на министерството на отбраната. Според правителството членството на Швеция в НАТО е предпоставка за изпращане на самолети в Украйна.

Въпросът за прехвърлянето или износа на Gripen обаче не може да бъде решен само въз основа на констатациите на военните, тъй като трябва да се вземат предвид икономически съображения и политиката за сигурност. Например части за Gripen се произвеждат в САЩ, така че Швеция трябва да има разрешение за износ от там.

"Това не е лесно решение и ще засегне отбранителната способност, нашите оперативни способности и дългосрочната отбранителна структура на страната“, заяви шведският министър на отбраната Пол Йонсон пред SVT.

По време на посещението си в Швеция през август Володимир Зеленски е дал да се разбере, че е заинтересован да получи самолети Gripen от Швеция. По-рано тази година в Швеция вече бяха проведени обучения за украински пилоти, по време на които те можеха да изпробват системите на шведските изтребители, обобщава SVT.