Група сенатори от Републиканската партия е внесла предложение да не се комбинира финансовата помощ за Украйна и Израел в един пакет, като е представила отделен законопроект за насочване на средства към Тел Авив, а не към Киев, съобщават американските вестници The Wall Street Journal и The Hill.

Според инициаторите на предложението разделянето на помощта за Израел ще предотврати "подхлъзване“ на подкрепата в Камарата на представителите на САЩ.

Отбелязва се, че подобен законопроект засилва проблемите, пред които е изправено много по-мащабно предложение от администрацията на президента на САЩ Джо Байдън на стойност 106 милиарда долара, което включва увеличено финансиране за Украйна.

Изданията посочват още, че в Камарата на представителите броят на противниците на финансовата помощ за Украйна се е увеличило значително.

В същото време лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл се опитва да запази военната помощ както за Израел, така и за Украйна. В сряда той призова колегите си да подкрепят предложението на администрацията на президента Джо Байдън, но се сблъска с остра съпротива от някои консерватори.

"Мич призова да запазим всичко заедно. Никой друг не се изказа в полза на тази позиция. Мнозина казаха: "Израел ни обединява, а украинският въпрос ни разделя; нека да прехвърлим пари на Израел отделно“, разказа републиканец, присъствал на дискусията.

Преди около седмица стана известно, че американският президент Джо Байдън ще се обърне към Конгреса с молба за предоставяне на помощ на Украйна и Израел в размер на над 100 милиарда долара.