Конгресът на САЩ трябва да разследва обстоятелствата около спирането на сателитните комуникации Starlink близо до Крим, което е осуетило специалната операция на Украйна за нападение срещу руския флот. Това заяви сенаторът демократ от Масачузетс Елизабет Уорън, пише Bloomberg.

"Конгресът трябва да проучи какво се е случило тук и дали имаме адекватни инструменти, за да сме сигурни, че външната политика се ръководи от правителството, а не от един милиардер“, заяви тя в понеделник в Капитолия, след като собственикът на SpaceX Илон Мъск призна за блокирането.

Очаква се Мъск да бъде сред ръководителите на технологичната индустрия, които ще присъстват на закрита среща със сенатори в Капитолия в сряда. Уорън, който представлява Комитета по въоръжените сили, заяви, че Министерството на отбраната на САЩ трябва да преразгледа договорните си отношения със SpaceX.

Председателят на същата комисия Джак Рийд, демократ от Роуд Айлънд, също изрази загриженост по въпроса и отбеляза, че правителствата традиционно контролират сателитите, а президентите решават какво да правят с тях.

Той посочи, че има много положителни промени, тъй като SpaceX е намалила цената на достъпа до космоса, включително за услуги за национална сигурност, "но това не може да бъде последната дума, когато става дума за национална сигурност“, заяви Рийд за Мъск.

На 7 септември американските медии съобщиха, че миналата година Илон Мъск е прекъснал специална операция на украинските специални служби в Крим, когато военноморските дронове е трябвало да атакуват кораби на руския флот. Според CNN Мъск спешно е изключил сателитната връзка Starlink край Крим, от която зависят дроновете. Поради това дроновете просто са били изхвърлени на брега и са се превърнаха в руски трофеи.

Самият Мъск разказа историята малко по-различно.

"Имаше спешно искане от правителствените власти за активиране на Starlink по целия път до Севастопол. Очевидното намерение беше да потопи по-голямата част от руския флот на котва. Ако се бях съгласил с тяхното искане, тогава SpaceX ще бъде явен съучастник в голяма война и ескалация на конфликта“, отбеляза той.