Служители на Държавния департамент на САЩ са прегледали елементи от плана за победа на Украйна по време на посещение в Киев миналата седмица, заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър, цитиран от "Украинская правда“.

"Запознахме се с елементите на плана, когато бяхме в Киев миналата седмица, и да, споделяме оценката на Томас-Грийнфийлд (постоянен представител на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд). Както каза президентът Зеленски, той "очаква с нетърпение подробното представяне на този план на президента (на САЩ Джо Байдън) през следващите дни и седмици и мисля, че ще изчакаме тази среща, преди да направим каквито и да било заключения върху него“, заяви дипломатът.

Попитан дали има времева рамка, свързана с изпълнението на този план, Милър отговори: "Мисля, че трябва да оставя президента Зеленски – в края на краищата това е неговият план – да говори за подробностите.“

На 16 септември президентът Владимир Зеленски заяви, че планът за победа на Украйна във войната е готов на 90%. Той също така отбеляза, че Украйна планира да представи този план за победа на своите международни съюзници следващата седмица.

По-късно Зеленски разкри, че планът съдържа четири точки за засилване на военната подкрепа за Украйна "плюс една, от която се нуждаем след войната“.

Постоянният представител на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд заяви, че американската страна вече се е запознала с новия украински план.