Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е "загрижена“ от докладите, че Иран е прехвърлили или се готви да предаде в близко бъдеще ракети на Русия. Това подчертаха от Белия дом за Voice of America (VOA).

В отговор Иран увери, че се "въздържа“ от въоръжаване на страните във войната.

Вестник The Wall Street Journal съобщи по-рано, че американски и европейски служители са получили данни за доставката на балистични ракети от Иран на Русия като част от военното партньорство помежду им.

Bloomberg и Reuters също цитираха пожелали анонимност европейски служители, според които прехвърлянето на балистични ракети от Иран на Русия е неизбежно.

VOA е поискала от Съвета за национална сигурност на САЩ да потвърди дали подобно прехвърляне вече е извършено или "остава неизбежно“, както съобщават западни медии. Шон Савет , говорител на Съвета за национална сигурност, отговори, че САЩ са "загрижени от тези доклади“.

"Всяко прехвърляне на ирански балистични ракети на Русия би означавало значителна ескалация на подкрепата на Иран за агресивната война на Русия срещу Украйна“, заяви Савет, но не коментира дали САЩ са знаели за подобно прехвърляне.

Reuters цитира двама европейски "офицери от разузнаването“, които твърдят, че трансферът ще включва иранските ракети Fath-360 и Ababil, като и двете са класифицирани като балистични ракети с малък обсег с обсег под 300 километра.

Тези ирански ракети биха могли да освободят собствените ракетни резерви на Русия за удари с по-голям обсег срещу Украйна.

Савет казва, че САЩ и техните партньори от Г-7 и НАТО "са дали да се разбере... че заедно сме готови на значителни последствия", ако Иран прехвърли ракети на Русия.