В САЩ постепенно намалява броя на старата бронирана техника, която Украйна теоретично може да получи. Идеята, че в складовете на Пентагона има хиляди бронирани машини, готови за битка, е мит, коментира военно-аналитичният ресурс Defense Express.

Анализаторите припомнят за неотдавнашното посещение на гръцките военни в САЩ, където те избраха 164 бойни машини на пехотата Bradley от склад в две бази за съхранение. САЩ ще предоставят някои от тези машини на Гърция безплатно, а други на намалена цена.

"Споменатите 164 бойни машини на пехотата Bradley бяха събрани за Гърция, но за тази цел бе необходимо "преровяне“ на съществуващите запаси в две бази за съхранение“, отбелязват експертите.

Според оценки на The Military Balance към 2023 година Пентагонът е разполагал с приблизително 2000 M2 Bradley и приблизително 800 M3 Bradley в своите бази за съхранение. Въпреки това, както отбелязва Defense Express, "трябва да се вземе предвид“ фактът, че значителна част от тези превозни средства са частично разглобени и могат да бъдат използвани единствено за резервни части.

"Всичко посочено по-горе води до следното заключение. Наистина, в складовите бази в САЩ все още има бойни машини на пехотата, но наличните запаси вече биват неумолимо изчерпвани“, обобщават анализаторите.