В САЩ почина и вторият пациент с присадено сърце от прасе. 58-годишният Лорънс Фосет е издъхнал шест седмици след трансплантацията, съобщава Sky News, като се позовава на информация от Медицинския център на Университета в Мериленд.

"С голяма тъга съобщаваме за смъртта на Лорънс Фосет, 58-годишен пациент с терминална сърдечна болест, който претърпя втората в света генетично модифицирана трансплантация на свинско сърце. Фосет бе опериран на 20 септември и оцеля близо шест седмици“, се казва в съобщението.

Фосет е бил приет в болница на 14 септември с крайна сърдечна недостатъчност. Лекарите са заключили, че той не е кандидат за традиционни методи за трансплантация поради ограничения, причинени от "редица остри заболявания“. На 15 септември Американската администрация по храните и лекарствата издаде спешно разрешение за операцията, за да помогне за удължаване на живота на пациента.

Университетът отбеляза, че трансплантираното сърце се е представило много добре през първия месец след операцията. Пациентът е бил подложен на физиотерапия и се е опитвал да се научи да ходи отново. Въпреки това лекарите установили, че през последните дни той започнал да показва признаци на отхвърляне на трансплантираното сърце, което в крайна сметка е довело до смъртта му.

Т.нар. ксенотрансплантация – трансплантацията на животински органи в човешкото тяло – отдавна е възпрепятствана от факта, че имунната система на човека отхвърля чуждата тъкан. Биолозите се доближиха до решаването на този проблем едва в началото на миналото десетилетие.

Лекарите трансплантирали сърцето на прасето първо в тялото на павиан, а след това в гърдите на Фосет. Два месеца след операцията обаче мъжът почина. Това породи много спорове относно това колко безопасна е ксенотрансплантацията.

Първият човек в света с трансплантирано сърце на прасе почина през март миналата година - два месеца след операцията. Причината бе животински вирус.