Камарата на представителите на Конгреса на САЩ одобри законопроект за финансиране на правителството с цел да се избегне т.нар. шътдаун, който не предвижда средства за Украйна, предава телевизионният канал CNN.

Предложението на новия председател Майк Джонсън бе одобрено на двупартийна основа: 336 гласа (209 от които демократи) срещу 95 (93 републиканци и двама демократи). Законопроектът не предвижда допълнителна помощ за Украйна или Израел, отбелязва телевизията.

"Двуфазният план удължава финансирането до 19 януари за приоритетни области, включително военно строителство, въпроси на ветераните, транспорт, жилища и Министерството на енергетиката. Останалата част от правителството – всичко, което не е обхванато от първата стъпка – ще бъде финансирано до 2 февруари“.

Държавното финансиране приключва на 17 ноември, дотогава новият законопроект трябва да бъде одобрен от Сената.

Служител на Белия дом заяви пред репортери, че президентът на САЩ Джо Байдън е готов да подпише законопроекта за правителственото финансиране, ако той мине в Сената. "Ако бъде приет в Сената, президентът ще подпише документа, която поддържа настоящите нива на финансиране и не съдържа вредни промени в политиката“.

Както е известно, ако бюджетът не бъде одобрен до 17 ноември, САЩ може да бъдат изправени пред частично затваряне на държавните агенции поради липса на финансиране.