Пилот на авиокомпанията Alaska Airlines бе обвинен в опит за отвличане на 83 души с цел убийство, съобщава вестник BILD.

Според следователите Джоузеф Емерсън се е опитал умишлено да разбие самолет, превозващ 83 пътници на полет от Еверет, Вашингтон, до Сан Франциско.

По време на полета Емерсън не е бил дежурен и е летял като пасажер с т.нар. резервен билет. Авиокомпаниите позволяват на своите пилоти и стюардеси да пътуват с такива билети в зависимост от наличността им. Въпреки това, когато самолетът е пълен, служителите понякога сядат на допълнителна седалка в кабината. Джоузеф Емерсън бил настанен тъкмо на нея.

В един момент Джоузеф, неочаквано за екипажа, се опитва да изключи двигателите. Пилотите успяват да усмирят 44-годишния мъж. Докато го водили към задната част на самолета, той се опитал да отвори аварийния изход.

Емерсън е признал пред ФБР, че е взел халюциногенни гъби, преди да се опита да разбие самолета. Разследващите не вярват, че опитът за катастрофа е планиран като терористична атака или че Емерсън е имал идеологически мотиви за действията си.