САЩ обмислят възможността за разполагане на многонационални мироопазващи сили в Ивицата Газа след поражението на ХАМАС във войната с Израел, съобщава изданието Politico, като се позовава на свои източници.

"Двама сенатори потвърдиха, че преговорите за създаването на многонационални сили в Газа са в ход, след като Израел унищожи ХАМАС. Това е най-ясният знак, че САЩ и техните партньори сериозно обмислят възможността за разполагане на чужди войски в анклава“, отбелязват от редакцията.

В текста се пояснява, че на този етап се водят предварителни дискусии относно възможния състав на международните сили, въпреки че е малко вероятно те да включват американски войски.

По-рано Bloomberg съобщи, че САЩ и Израел обсъждат създаването на мироопазващи сили, които да поддържат реда в анклава. В изявление до Bloomberg говорителят на Съвета за национална сигурност Адриен Уотсън отрече да се водят дискусии за "изпращане на американски войници“ в състава на планираната коалиция.

Един от сенаторите разкрива, че делегация на Конгреса, с която той е пътувал до Израел миналия месец, е обсъдила възможността Саудитска Арабия да бъде част от силите. Той обаче отбеляза, че не е чувал предложение за включването на американски войски.

По-рано държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че администрацията във Вашингтон би предпочела палестинската власт да поеме управлението на Газа след падането на ХАМАС. Той също така не отрече възможността за участие на международни агенции, които биха помогнали да се гарантира както сигурността, така и управлението.

"Коментарите на законодателите ясно показват, че в Конгреса има нужда от такава сила, която ще улесни живота на президента Джо Байдън, докато преговаря за нейното създаване със съюзници и партньори. Но всеки признак за военно участие на САЩ може да доведе до колапс на преговорите“, предупреждава изданието.